top of page
female brain pink.jpg

De werking van Vaktherapie bij trauma en chronische stress vanuit neurowetenschappelijk perspectief 
 

Inhoud             

Uit onderzoek weten we dat neuropsychologische processen die geactiveerd worden tijdens het vormgeven in de kunsten, analoog zijn aan de processen die het (dagelijks) functioneren aansturen en bepalend zijn voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ik noem dit neuro-analoge processen. Bij personen met lichamelijke en/of psychische klachten, zijn deze processen doorgaans verstoord. Hierdoor verminderd het adaptief vermogen. Maar hoe zit dat nu precies bij trauma- en stressgerelateerde klachten? Welke rol speelt het autonoom zenuwstelstel vanuit o.a. de Polyvagale theorie hierin? En het limbische systeem, de HPA-as en neuroplasticiteit?  En wat kan Vaktherapie daarin betekenen?

Recent neurowetenschappelijk onderzoek geeft antwoord op deze vragen. Kennis van verschillende neuropsychologische en neurofysiologische mechanismen draagt bij aan een nog beter begrip van het (dis)functioneren van je cliënt. En deze inzichten bieden prachtige handvaten voor het begrijpen van de werking van het ervarings- en handelingsgericht werken in Vaktherapie en het belang daarvan bij trauma en chronische stress gerelateerde klachten.

Nieuwsgierig hoe dat precies zit? Dan is deze lezing voor jou. 

         

Doelen               

Na deze lezing heb je:

 • Basiskennis van de neurofysiologische en neuropsychologische mechanismen bij trauma en stress:

  • Autonoom Zenuwstelsel vanuit de polyvagale theorie

  • Limbisch systeem

  • HPA-as

 • En de gevolgen daarvoor voor:

  • Verbinding tussen bovenstaande subcorticale gebieden en corticale gebieden

  • Neuroplasticiteit

 • ​Basiskennis van neuro-analoge processen in Vaktherapie

 • Kennis van de werking van Vaktherapie op de stress-respons systemen t.b.v. behandeling van cliënten met trauma en chronisch stress gerelateerde hulpvragen

 

Voor wie           

(Vak) therapeuten (alle disciplines) die werken met trauma- of stress gerelateerde hulpvragen of geïnteresseerd zijn in de werkingsmechanismen van Vaktherapie o.b.v. neurowetenschappelijke inzichten.

Duur                  2 uur

Waar                 Online

Door                  Dr. Ingrid Pénzes

Wanneer

Deze lezing heeft 23 oktober plaatsgevonden. Wil je de volgende niet missen? Dan laat een berichtje achter, dan ontvang je automatisch een mail zodra er een nieuwe datum bekend is.

Kosten

Incompany: In overleg

Individuele inschrijving: € 50,-

PE-punten        

Je kunt 2 punten niet vooraf geregistreerde beroepsspecifieke bijscholing opvoeren voor register Vaktherapie. Je ontvangt een bewijs van deelname.

Inschrijven?

Interesse of vragen? Stuur gerust een berichtje!

bottom of page