Inhoud
"Inspire to (re)wire" is een uitspraak van neuropsycholoog Daniel Siegel die het belang aangeeft van betekenisvolle, inspirerende ervaringen voor neuroplasticiteit: het aanleggen en versterken van verbindingen tussen neurale netwerken. Ook neurale netwerken die betrokken zijn bij de stress-respons.
Een gezond stress-respons systeem helpt je om te gaan met en te herstellen van spannende of uitdagende situaties. Neurale netwerken die betrokken zijn bij signalen vanuit het lichaam, gevoel en cognitie zijn dan geïntegreerd. Hierdoor kan iemand gebalanceerd functioneren en adaptief omgaan met uiteenlopende situaties.
Onderzoek laat zien dat bij veel cliënten in de zorg het stress-respons systeem verstoord is. Dikwijls door chronische of traumatische stress. Met uiteenlopende lichamelijk en mentale klachten als gevolg. De verschillende neurale netwerken zijn gedisintegreerd, ze werken niet meer goed samen. Het denken of het voelen heeft dan de overhand. Als je alleen maar in je hoofd of alleen maar in je gevoel zit, wordt je repertoire om te kunnen reageren kleiner. Je adaptief vermogen en draagkracht verminderen.
Onderzoek laat zien dat:
-
De neurale netwerken van je stressresponssysteem zich ontwikkelen op basis van genen, maar nog belangrijker, op basis van ervaringen. Omdat deze voor iedereen anders zijn, betekent dit dat ieder brein en ieder stress-respons systeem uniek is. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom draagkracht van persoon tot persoon verschilt.
-
Deze neurale netwerken nauwelijks worden beïnvloed door erover te praten of te denken. De belangrijkste reden hiervoor is dat de betrokken neurale netwerken grotendeels subcorticaal functioneren, dat wil zeggen op een niet-bewust, niet-verbaal niveau. Dit betekent dat begrijpen waarom je doet wat je doet en voelt wat je voelt, niets verandert aan het feit dat je zo doet en je zo voelt.
Maar hoe kun je dan wél het stress-respons systeem reguleren? Hier komt Vaktherapie om de hoek kijken, want vaktherapeuten bij uitstek zijn meesters in het creëren van betekenisvolle ervaringen!
Een betekenisvolle ervaring is een ervaring die je raakt, beweegt, stimuleert, prikkelt, inspireert en uit je comfortzone haalt. Hierdoor worden andere resources, het gezonde stuk van iemand aangeboord en ontstaat er ruimte voor verandering.
Maar hoe je dat eigenlijk in de praktijk?
Hoe kan vaktherapie specifieke en op de cliënt afgestemde ervaringen activeren die bijdragen aan herstel van balans en het vergroten van adaptief vermogen?
Wat hebben vaktherapeuten gemeenschappelijk in het activeren van fysieke, affectieve en cognitieve ervaringen? Wat zijn de specifieke elementen per discipline? Wat betekent dat voor indicatie en hoe leg je het belang daarvan uit in een taal die de cliënt, maar ook andere zorgprofessionals begrijpen?
Doelen
In deze masterclass gaan we in op:
-
Hoe chronische en traumatische stress het stress-response systeem disreguleert.
-
Hoe betekenisvolle ervaringen in Vaktherapie de neuroplasticiteit stimuleren en zo bijdragen aan de regulatie en integratie van verschillende neurale netwerken van het stress-response systeem.
-
Wat vaktherapeuten daarin gemeenschappelijk hebben, en vooral ook hoe je juist jouw vaktherapeutische discipline kunt inzetten om betekenisvolle ervaringen te activeren die specifiek zijn afgestemd op iedere unieke cliënt.
We doen dit op een interactieve manier waarbij we je eigen praktijkervaring koppelen aan de wetenschap!
Voor wie
(Vak) therapeuten (alle disciplines) die werken met trauma- of stress gerelateerde hulpvragen of geïnteresseerd zijn in de werkingsmechanismen van Vaktherapie op basis van neurowetenschappelijke inzichten.
Duur 2 uur
Waar Online
Door Dr. Ingrid Pénzes
Wanneer Maandag 10 Februari 2025 van 19.30-21.30 uur
Kosten
Individuele inschrijving: € 50,-
Studententarief €35,- (je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier)
PE-punten
Je kunt 2 punten niet vooraf geregistreerde beroepsspecifieke bijscholing opvoeren voor register Vaktherapie. Je ontvangt een bewijs van deelname.
Inschrijven
Klik hier